Behandlingsmetoder och priser

Akupunktur

Akupunktur betyder sticka/punktera och är idag en välkänd metod i Sverige. Genom att sätta nålar i akupunkturpunkter på kroppen hjälper man kroppen att finna vägen till balans.

Den kinesiska och japanska akupunkturen skiljer sig från den som ges inom västerlänsk sjukvård, framförallt genom att de bygger på det kinesiska diagnossytemet. Det är ett holistiskt system där man ser till människans hela situation och olika åkommors förhållande till varandra. Rent tekniskt skiljer sig också sättet att sätta nålar, där det inom den kinesiska och japanska akupunkturen finns många olika tekniker som varieras utifrån önskat behandlingsresultat. Man använder den kinesiska och japanska akupunkturen för fler åkommor än vad man gör inom den västerländska.

Ibland använder man också elektrisk stimulering av akupunkturnålarna

 Moxa

moxa-3.jpg

Moxa, örtbränning, är en del av akupunkturen inom den kinesiska medicinen. Det innebär att man behandlar med en glödande rulle (ser ut som en cigarr) eller moxakon över akupunkturpunkter och större områden. Moxan används för att värma, stärka och skapa cirkulation

Koppning

004.jpg

Koppning innebär att glas- eller plastkoppor som sugs fast med vakuum på huden. De hjälper enligt det kinesiska tankesättet till att föra ut patogener och skapa cirkulation i meridiansystem och muskler. Ibland sugs kopporna fast och de lämnas att arbeta på egen hand och ibland drar terapeuten dem över huden, s.k. moving cupping.

Det kan bli starka röda eller blå märken efter behandlingen. Det är inte farligt och det försvinner oftast inom en vecka.

Öronakupunktur

img-0648.jpg

Det finns många olika typer av mikrosystemsbehandlingar varav skalpakupunktur, handakupunktur, öronakupunktur och fotzonterapi är några. I örat finns mer än hundra olika punkter som representerar hela kroppen och dess olika organ. Öronakupunkturen kan dels ges med nålar och dels med små frön som sitter på plåsterbitar. Patienten kan sedan själv trycka på fröplåstren och aktivera punkterna så länge plåstret sitter kvar.

Bukakupunktur

skoldpadda.jpg

Bukakupunktur är en relativt ny akupunkturform som utvecklats vid universitetet i Beijing. Liksom öronakupunktur bygger det på ett mikrosystem där hela kroppen reflekteras i punkter på buken. Kan fungera mycket bra för kroniska smärtpatienter. Denna behandling skiljer sig från de övriga genom att man behandlar fem dagar i sträck och sedan kan det följas upp med glesare behandlingar.

Gua Sha

Gua Sha är en metod i den kinesiska folkmedicinen där man skrapar med en speciell skrapa eller porslinssked över smärtande områden och akupunkturpunkter för att lindra muskelspänningar och feber. Det kan bli väldigt starka röda märken efter behandlingen. Det är inte farligt och det försvinner oftast inom en vecka.

Akupressur

Akupressur ger jag om man av någon anledning inte klarar av att ta emot akupunktur med nålar. Det innebär  behandling genom stimulerering av akupunkturpunkterna med tryck och/eller massage.

Kostrådgivning

Kosten är viktig inom den kinesiska medicinen. Olika typer av mat används som medicin och ofta kombineras kostråd med annan behandling. Generellt det är alltid viktigt att äta regelbundet minst tre gånger per dag och att äta blandad kost. Beroende på vilken obalans man lider av, rekommenderas olika typer av mat.

Qi Gong och Tai Chi

tai-chi-gerlesborg-3.jpg

Både Qi Gong och Tai Chi kan användas medicinskt som friskvård i förebyggande syfte och behandlande. Det är enskilda rörelser eller serier av rörelser som används för att stärka kroppen och sinnet samt skapa cirkulation. Dels erbjuds weekendkurser i medicinsk Qi Gong, där man får möjlighet att lära sig en Qi Gongmetod för att träna på egen hand.  Littertur och CD-skiva med instruktioner ingår då. Dels kan enstaka individuellt anpassade rörelser ingå som en del i behandling.

Tai Chi har sitt ursprung i självförsvarskonst men används idag även medicinskt. Det tar längre tid att lära sig men finns intresse håller jag gärna en utbildning.

Örtmedicin                

070.jpg

Ibland kan behandlingen behöva kompletteras med örtmedicin och då samarbetar jag med Ren Jun, kinesisk läkare vid AM-kliniken i Göteborg. 

Tui Na

Tui Na är medicinsk massage och används som komplement till övriga behandlingar. Massagen ges för att öka cirkulatonen och stärka kroppens försvar. Den utförs oftast med kläderna på.

Kosmetisk Tui Na

Kosmetisk Tui Nabehandling är en ansiktsmassage som är avslappnande och cirkulationsfrämjande.

Priser:

Behandling 600:-

Bukakupunktur, fem behandlingar: 3000:-

Ansiktsmassage (kosmetisk Tui Na): 700:-

Återbesök endast öronfrön 150:-

Helgkurs fredag kväll till söndag i Qi Gong eller Tai Chi 12 timmar 1800:- (inklusive litteratur och CD)

Uppföljning Medicinsk Qi Gong 3 timmar 200:-